Tarvitaan lisää turnaround-ammattilaisia!

Uusi ura turnaround-ammattilaisena ?

Suomessa maksuvaikeuksia on lähes joka viidennellä yrityksellä. Suomen Asiakastieto Oy:n mukaan taloudellisesti riskialttiita yrityksiä on Suomessa n.100 000. Luonnollisesti suuri osa näistä on pieniä, mutta joukossa on keskisuuria ja suuriakin.

Markkinatalouteen ja kilpailuun yritysten välillä kuuluu se, että hyvät mennä porskuttaa ja huonot kuihtuvat pois. Eli lähtökohtaisesti kyseessä on normaali, toki darwinistinen ilmiö. Ja jos katsotaan vähän lähempää, niin osa joutaakin kuolla pois. On huonot tuotteet, kelvotonta palvelua, järjetön hinnoittelu, vanhentunut tekniikka tai vastuuton yritystoiminta.

Mutta entä jos kyseessä onkin ollut esim. suuren asiakkaan yllättävä konkurssi, yrittäjän sairastuminen, teknologian nopea muutos tai vaikkapa EU:n säätämä vientikielto? Huono säkä ja nurin vaan! Vai pitäisikö näissä tilanteissa löytyä apua jostakin. Hyvin monet vaikeuksissa olevat yritykset ovat ”ytimeltään” terveitä, vaikka tilanne on vaikea. Kysymys on tietysti yrityksistä, mutta myös Suomen kansantaloudesta kokonaisuutenaan. Yrityksen mennessä nurin yleensä menetetään työpaikkoja, jotka eivät tule takaisin. Ihan samalla tavalla menetetään myös verotuloja, monien pienten paikkakuntien elinkelpoisuutta jne.

Suomessa on koulutettu ammattilaisia tämän ongelman auttamiseksi. Nämä henkilöt ovat turnaround-ammattilaisia. Varsinaisia kokopäivätoimisia turnaround-konsultteja lienee joitakin kymmeniä. Mutta tarve on suurempi kuin tarjonta ja sen lisäksi konsulteissakin on menossa sukupolvenvaihdos. Monia menestyksekkäitä konsultteja on jo siirtynyt eläkkeelle tai on lähiaikoina siirtymässä eläkkeelle.

Konsulttien lisäksi turnaround-osaajia on paljon rahoitusalan ammattilaisina, juristeina, yritystalouden asiantuntijoina, tilintarkastajina, kehitysyhtiöiden henkilökunnassa, yritysten arvioinnin asiantuntijoina ja vuokrajohtajina. Myös näillä erikoisosaajilla tie turnaround-ammattilaiseksi on tapahtunut jatkokoulutuksen kautta.

Turnaround-ammattilaiset ovat kokeneita ihmisiä, joilla on lähes aina kokemusta yritystoiminnasta sekä pitkä kokemus yritystaloudesta. Tämä ei silti tarkoita, että kaikilla olisi taloudellinen koulutus, vaan että ymmärrystä yritystaloudesta on hankittu käytännössä. Taloudellisesta koulutuksesta on toki hyötyä, mutta osaamista tarvitaan myös johtamisen, operatiivisen toiminnan tai myynnin ja markkinoinnin ymmärtämiseen.

Koska kyseessä ovat kokeneet ammattilaiset, turnaround-ammattilaisten ikä on usein 40 – 60 vuoden välillä. Alalle kaivataan ehdottomasti myös nuorempaa väkeä, vaikka vastavalmistuneelle haaste saattaa olla liian suuri. Tyypillinen pohjakoulutus on korkeakoulu- tai ammattikorkeakoulututkinto ja vuosia työkokemusta.

Henkilökohtaisilta ominaisuuksiltaan varsinkin turnaround-konsultit ovat itsenäisiä, päätöksentekokykyisiä ja ihmisten kanssa toimeentulevia. Lisäksi kohtuullisen nopeat hoksottimet sekä terve määrä itsepäisyyttä eivät ole haitaksi. Perusvire on se, että vaikka tilanne on vaikea tai erityisen vaikea, itkeä ei saa vaan eteenpäin pitää päästä. Ujous ja arkuus eivät ole kovin hyödyllisiä ominaisuuksia.

Jos sinua kiinnostaa ajatus uudesta urasta tai täydentävästä urasta turnaround-ammattilaisena, TMA Finland ry:n johdolla kurssitetaan jo 14. kerran uusia ammattilaisia tänä keväänä. Aikaisemmin kurssitettuja on 200 henkeä.

Lue lisää tästä: Tiedote-esitys 10022017 ja ilmoittaudu kurssille!

Lisätietoja: kari.nurmi@nurmiconsulting.fi tai p. 0505988336

Similar Articles

Sopimus terveyttämispalv... Kari Nurmi Nurmi Consulting Oy 15. toukokuuta 2015 Nurmi Consulting Oy on solminut 13.4.2015 sopimuksen Suomen Yrittäjien kanssa. Sopimuksen tarkoitus on tarjota terveyttämispalveluita Suomen Yrittäjien jäsenille. Kaikessa
Mistä tietää, että tu... 1) Muutoshitaus: jos toimintaympäristö muuttuu nopeasti ja oma yritys muuttuu hitaasti 2) Taloushallinto retuperällä 3) Edestakaiset päätökset: jos tehdään useita päätöksiä, jotka vedetään takaisin 4) Arkirutiineissa ongelmia:
Tarvitaan lisää turnaro... Uusi ura turnaround-ammattilaisena ? Suomessa maksuvaikeuksia on lähes joka viidennellä yrityksellä. Suomen Asiakastieto Oy:n mukaan taloudellisesti riskialttiita yrityksiä on Suomessa n.100 000. Luonnollisesti suuri osa näistä on
Miten asiakkaista saadaan... Alkuperäinen blogi : BEI-Training Kun asiakkaasta tulee tuotteesi tai palvelusi fani, se tuntuu mahtavalta. Yhteistyö tällaisen asiakkaan kanssa on vaivatonta ja hauskaa. Asiakas luottaa sinuun, on yhteistyöhaluinen, innostunut